Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στην κυνηγετική περίοδο που ξεκίνησε

Τη νέα ρυθμιστική απόφαση που αφορά στην κυνηγετική περίοδο 2023-2024 υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Σε αυτή αναφέρεται πως το κυνήγι ξεκινάει στις 20 Αυγούστου, με διάρκεια μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

Στη σχετικά απόφαση μεταξύ άλλων αναφέρεται πως επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolaguscuniculus) μέχρι την 10η Μαρτίου του 2024 ενώ δίνονται διευκρινίσεις για το κυνήγι αγριογούρουνων: Η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων οδήγησε για πρώτη φορά το υπουργείο Περιβάλλοντος να επιτρέψει το κυνήγι του από τις 20 Αυγούστου ημέρα που αρχίζει το κυνήγι, ενώ μέχρι τώρα άρχιζε στις 15 Σεπτεμβρίου.

Επίσης για πρώτη φορά παρατείνεται το κυνήγι για τα υδρόβια κατά δέκα ημέρες. Δηλαδή από 31 Ιανουαρίου έως 10 Φεβρουαρίου.

Για τους χιλιάδες κυνηγούς τα τέλη για την έκδοση τοπικής άδειας θήρας διαμορφώνονται στα 10,00 ευρώ, της περιφερειακής στα 30,00 ευρώ και της γενικής στα 60,00 ευρώ.

Κυνήγι: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται η θήρα στη λίμνη ΚερκίνηΚορώνεια-Βόλβη στο Δέλτα του Νέστου, στη λίμνη Ισμαρίδα, στη λίμνη Βιστωνίδα-Πόρτο Λάγος και στο Δέλτα του Εβρου, καθώς και στην περιοχή του έλους Αρτζάν και στην περιοχή της λίμνης Δοϊράνης.

Για το τρυγόνι καθορίζεται ετήσιο εθνικό όριο κάρπωσης 120.000 άτομα, μειωμένο δηλαδή πλέον του 50% σε σχέση με τη μέση εθνική κάρπωση του είδους μεταξύ των ετών 2013-2018, καθώς για τις τρεις τελευταίες κυνηγετικές περιόδους. Μετά τη συμπλήρωση του καθοριζόμενου ανωτέρω ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, παύει αυτόματα η θήρα του είδους. Η παρακολούθηση της κάρπωσης, τόσο της ημερησίας όσο και της συνολικής μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτερου ορίου, γίνεται μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που έχει προμηθευτεί με μέριμνά της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΚΣΕ). Η εφαρμογή θα διανεμηθεί στους κυνηγούς κατά τη διαδικασία έκδοσης της ετήσιας άδειας θήρας, είτε μέσω των κυνηγετικών Συλλόγων είτε μέσω των Δασικών Υπηρεσιών από τις οποίες εκδίδουν άδεια θήρας οι μεμονωμένοι κυνηγοί. Ο κάθε κυνηγός κατά την έκδοση της άδειας θήρας του θα εφοδιάζεται με μοναδικό κωδικό (QR) που θα του δίνει αποκλειστική πρόσβαση μέσω του κινητού του τηλεφώνου στη χρήση της εφαρμογής.

Επισης απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι το πρωί και το βράδυ.

Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΚΣΕ)

Με αφορμή τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης με τις ρυθμίσεις θήρας (Ρυθμιστική) για την νέα κυνηγετική περίοδο, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΚΣΕ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τη νέα Ρυθμιστική Απόφαση Κυνηγίου για την περίοδο 2023 -2024 υπέγραψε ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Θ. Σκυλακάκης. Η απόφαση δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αριθμό Φ.Ε.Κ. 5076/Β/16-8-2023.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η φετινή καθυστέρηση στην υπογραφή της Ρυθμιστικής οφείλεται στην ανάγκη συνολικής ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, η οποία άλλαξε ολοσχερώς μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε, βεβαίως, ότι οι Υπουργικές Αποφάσεις για τα δημόσια τέλη και τις συνδρομές προς τις Κυνηγετικές Οργανώσεις είχε εγκαίρως διεκπεραιωθεί, ενώ θετικά πιστώνεται και η εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δασών, που από την προηγούμενη εβδομάδα καλούσε τις δασικές αρχές να προχωρούν στην διαδικασία ανανέωσης των αδειών θήρας, χωρίς να περιμένουν την τυπική υπογραφή της Ρυθμιστικής.

Ως προς τους χρόνους και τον χώρο διεξαγωγής της κυνηγετικής δραστηριότητας, η φετινή Ρυθμιστική Απόφαση περιέχει δύο μείζονες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια:

  • Για πρώτη φορά, φέτος και εντός των καθιερωμένων Ζωνών Διάβασης, το κυνήγι των αγριόχοιρων θα αρχίσει στις 20 Αυγούστου και όχι στις 15 Σεπτεμβρίου. Το «μέτρο» ελήφθη σε μία προσπάθεια της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τον υπερπληθυσμό τους, να αμβλύνει τις μεγάλες καταστροφές που προκαλούν αυτά τα ζώα στις καλλιέργειες και την πρωτογενή παραγωγή, αλλά και να αναχαιτίσει την εξάπλωση της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων που απειλεί να λάβει επιδημικά χαρακτηριστικά και στη χώρα μας.
  • Η δεύτερη χρονική επιμήκυνση αφορά την παράταση του χρόνου κυνηγίου για μία σειρά υδρόβια και δενδρόβια αποδημητικά πτηνά, όπως είχε ζητήσει η Κ.Σ.Ε.

Πρόκειται για τα είδη: Κιρκίρι, Πρασινοκέφαλη, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Ασπρομετωπόχηνα, Νερόκοτα, Μπεκατσίνι και Καλημάνα το κυνήγι των οποίων έως πέρυσι έληγε 31 Ιανουαρίου, αλλά τώρα παρατείνεται κατά ένα 10ήμερο αντίστοιχα για κάθε είδος, και του δημοφιλούς Κότσυφα που η κυνηγετική περίοδος τελείωνε 20 Φεβρουαρίου και φέτος θα τελειώσει 29 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μία διευθέτηση που ζήτησε και τεκμηρίωσε προς το Υπουργείο η Κ.Σ.Ε., μετά από συλλογή και επεξεργασία σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων που αποδέχεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, η νέα Ρυθμιστική κάνει και πάλι πλήρως αποδεκτή τη συγκροτημένη τεχνική πρόταση της ΚΣΕ, που επιτρέπει τη συνέχιση της θήρας του Τρυγονιού στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο αριθμός της ημερήσιας κάρπωσης Τρυγονιών παραμένει ίδιος με την περυσινή χρονιά (6 πουλιά), προβλέποντας και πάλι έναν συνολικό αριθμό πανελλαδικής κάρπωσης, πέραν του οποίου το κυνήγι του Τρυγονιού θα αναστέλλεται.

Με αυτόν τον τρόπο και το αειφόρο κυνήγι του είδους εξασφαλίζεται, αλλά και οι αναγκαίες διαχειριστικές προσαρμογές, ώστε η χώρα μας να μην εμπλακεί σε νομικές διελκυστίνδες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνεχής παρακολούθηση των δεδομένων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η σοβαρότητα των προσεγγίσεων και οι επικαιροποιημένες επιστημονικές μελέτες που συνοδεύουν πάντα τα επιχειρήματα της ΚΣΕ, αποδείχθηκαν πολύτιμες και για την υπογραφή της φετινής Ρυθμιστικής.

Όπως, τέλος, είναι από καιρό γνωστό, τα δημόσια τέλη έκδοσης των κυνηγετικών αδειών όσο και οι συνδρομές προς τις Κυνηγετικές Οργανώσεις παραμένουν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με πέρυσι, εξασφαλίζοντας την οικονομική δυνατότητα των κυνηγετικών οργανώσεων κάθε βαθμίδας, να δρουν υπέρ του φυσικού περιβάλλοντος και της θηροφύλαξης.

Γνωρίζουμε ότι η αιφνίδια και απροειδοποίητη Απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) να επιτρέπει μόνο την ηλεκτρονική και εξατομικευμένη έκδοση του «πάγιου τέλους χαρτοσήμου και ΟΓΑ», έχει προκαλέσει δυσκολίες προσαρμογής τόσο στους Κυνηγετικούς Συλλόγους όσο και στους κυνηγούς που επιθυμούν να ανανεώσουν την άδεια θήρας τους.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το πρόβλημα η Κ.Σ.Ε. ήρθε σε επικοινωνία με τους αρμόδιους Υπουργούς και τις σχετικές υπηρεσίες, ζητώντας μία διευθέτηση ώστε αυτό το παράβολο να μπορεί να εκδίδεται ομαδικά, από τους εποπτευόμενους και συνεργαζόμενους με το ΥΠΕΝ Κυνηγετικούς Συλλόγους ανά την χώρα.

Όμως, καθώς η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατάληξη της δεν μπορεί να προ εξοφληθεί, η Κ.Σ.Ε. απέστειλε από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα έγγραφο Οδηγιών προς όλους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της επικράτειας, με το οποίο τους καθοδηγεί και τους υποδεικνύει τρόπους προσαρμογής στα νέα δεδομένα, ώστε να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες στην έκδοση και ανανέωση των αδειών θήρας».

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: “Πρωτοφανής οπισθοδρόμηση η νέα ρυθμιστική απόφαση”

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία αποδοκιμάζει έντονα τη νέα Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι και όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της «πλέον ανησυχεί σοβαρά για τις προθέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τη βιοποικιλότητα μετά από αυτό το ιστορικό πισωγύρισμα».

Όπως υπογραμμίζει: «΅Το ΥΠΕΝ όχι μόνο αγνόησε τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας και άλλων περιβαλλοντικών φορέων, αλλά ενέδωσε σε πρωτοφανή βαθμό στις απαιτήσεις της κυνηγετικής συνομοσπονδίας.

Σε μια άνευ προηγουμένου οπισθοδρόμηση, η νέα Ρυθμιστική επιτρέπει το κυνήγι όλων των θηρεύσιμων υδρόβιων πουλιών μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου! Με άλλα λόγια, ενώ με την προηγούμενη Απόφαση τα υδρόβια πουλιά μπορούσαν να κυνηγηθούν μέχρι τις 31/1, με μόνη εξαίρεση το κυνήγι τριών ειδών (Φαλαρίδα, Σφυριχτάρι και Ψαλίδα) μέχρι τις 10/2, πλέον όλα τα υδρόβια θα θηρεύονται μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου. Το πρόβλημα που προκαλείται εξαιτίας της παράτασης της ημερομηνίας λήξης είναι σοβαρό διότι εκείνη την εποχή τα υδρόβια πουλιά έχουν εισέλθει στη φάση της προ-αναπαραγωγικής μετανάστευσης και το κυνήγι έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις σε αυτά τα είδη.

Το δεύτερο σοβαρότατο θέμα αφορά στο παγκοσμίως απειλούμενο Τρυγόνι, η παύση της θήρας του οποίου είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου να συμβάλει και η χώρα μας στη διεθνή προσπάθεια για την ανάκαμψη του άλλοτε κοινού αυτού είδους, του οποίου οι πληθυσμοί μειώνονται πλέον ραγδαία. Ωστόσο, η φετινή Ρυθμιστική Απόφαση είναι μια «φωτοτυπική» επανάληψη των όσων προέβλεπε η περσινή, επιτρέποντας την ίδια ημερήσια και συνολική κάρπωση (δηλαδή 6 Τρυγόνια ανά κυνηγό ανά ημερήσια έξοδο και συνολικά ετήσιο εθνικό όριο κάρπωσης 120.000 Τρυγόνια!).

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει προβεί σε ισχυρές συστάσεις για παύση της θήρας του Τρυγονιού σε όλα τα Κράτη Μέλη προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση και ανάκαμψη του είδους που παρουσιάζει πτωτική τάση της τάξης του 33% από το 2000 στον κεντροανατολικό μεταναστευτικό διάδρομο στον οποίο ανήκει και η Ελλάδα. Βλέπουμε λοιπόν ότι τώρα που η επιβίωση του Τρυγονιού βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, το ΥΠΕΝ επιλέγει να προβεί σε ένα ακόμα βήμα προς την εξαφάνισή του.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η νέα Ρυθμιστική Απόφαση επεκτείνει και το κυνήγι των κοτσυφιών μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σε μια περίοδο που τα πουλιά αυτά έχουν ήδη φωλιές σε πολλά μέρη της Ελλάδας!

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και συγκεκριμένα του Υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη, είναι εντελώς αποθαρρυντικά. Σημειώνεται ότι η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, πέρα από τις απόψεις που ούτως ή άλλως υποβάλει κάθε χρόνο ενόψει της έκδοσης της Ρυθμιστικής, επισήμανε στον ίδιο τον Υπουργό με δύο κατεπείγουσες επιστολές, την αδήριτη ανάγκη αφενός για την προσωρινή απαγόρευση της θήρας του Τρυγονιού και αφετέρου για την ενιαία λήξη των κλιμακωτών ημερομηνιών για τα υδρόβια στις 31 Ιανουαρίου.

Με αυτήν τη Ρυθμιστική Απόφαση, ο Υπουργός κάνει ένα κάκιστο «ντεμπούτο» και προβαίνει σε ένα σοβαρότατο ατόπημα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διμερή διάλογο (EU Pilot) με την Ελληνική Δημοκρατία και βρίσκεται ένα βήμα πριν κινήσει προδικαστική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται το κυνήγι στη χώρα μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΥΓΟΝΙ

Το Τρυγόνι παρουσιάζει συνολική μείωση, με τους πληθυσμούς του να μειώνονται στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που αυτό απαντάται. Χαρακτηρίζεται πια ως «Τρωτό» σύμφωνα με την IUCN σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και ως «Τρωτό» στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι το είδος αυτό αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης από το φυσικό περιβάλλον στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, όπως επίσης και τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως «Κινδυνεύον» εάν δεν υλοποιηθούν στοχευμένα μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν στη βελτίωση της επιβίωσής του.

Η Ρυθμιστική Απόφαση του 2022-2023, προέβλεπε μια μείωση του ορίου της ετήσιας κάρπωσης στα 120.000 Τρυγόνια, ομολογώντας έτσι την ύπαρξη του προβλήματος χωρίς όμως να το αντιμετωπίζει. Η «φωτοτυπική» επανάληψη των περσινών ορίων για το Τρυγόνι, στη φετινή Ρυθμιστική Απόφαση, αντίκειται στο Διεθνές Σχέδιο Δράσης του Τρυγονιού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο προτείνει ως μέτρο για την ανάκαμψη του είδους την προσωρινή απαγόρευση θήρευσης (hunting moratorium) του είδους για περίοδο τεσσάρων (4) ετών.»

Πηγή : lesvosnews.net

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο